حساب های انتظامی
    
تعداد بازدید: 388
         
دسته بندی : عمومی
    
تاریخ درج خبر : 1402/12/11

در این مقاله به حساب های انتظامی و انواع آن، ویژگی ها و نحوه ثبت و در نهایت بستن حساب های انتظامی پرداخته شده است.

حساب های انتظامی

 

حساب های انتظامی حساب هایی هستند که برای ثبت و نگهداری اسناد ضمانت، تعهدات و یا بدهی های احتمالی شرکت مورد استفاده قرار می گیرند. این حساب ها ماهیتی ندارند و در ترازنامه و صورت سود و زیان ثبت نمی شوند. این حساب ها فقط در یادداشت های توضیحی صورتهای مالی افشا می شوند. این حساب ها برای نشان دادن حسن نیت و ارائه ضمانت در معاملات کاربرد دارند. برای مثال، زمانی که شرکتی چک یا سفته را به عنوان وثیقه دریافت یا پرداخت می کند، از حساب انتظامی استفاده می کند.

 

چه زمانی از حساب های انتظامی استفاده می شود؟

 

از حساب های انتظامی زمانی استفاده می شود که دو طرف معامله نیاز به ارائه یا دریافت ضمانت داشته باشند. ضمانت می تواند به صورت وجه نقد، چک، سفته، ضمانت نامه بانکی یا اسناد ملکی باشد. این ضمانت ها برای تضمین حسن انجام کار و یا تعهدات موضوع قرارداد استفاده می شوند. حساب های انتظامی فاقد ماهیت و بار مالی هستند و در ترازنامه و صورت سود و زیان ثبت نمی شوند. این حساب ها فقط در یادداشت های توضیحی صورتهای مالی افشا می شوند.

برای مثال، فرض کنید شرکت الف برای شرکت در یک مناقصه باید ۱۰۰ میلیون تومان ضمانت نقدی به شرکت ب پرداخت کند. در این صورت، شرکت الف از حساب انتظامی ضمانت نقدی بدهکار و از حساب بانکی بستانکار می شود. اگر شرکت الف برنده مناقصه شود و ضمانت نقدی خود را برگشت بگیرد، از حساب بانکی بدهکار و از حساب انتظامی ضمانت نقدی بستانکار می شود. اگر شرکت الف برنده مناقصه نشود و ضمانت نقدی خود را از دست بدهد، از حساب انتظامی ضمانت نقدی بدهکار و از حساب هزینه ضمانت نقدی بستانکار می شود.

 

طبقه بندی حساب های انتظامی

 

حساب های انتظامی را می توان به دو گروه کلی تقسیم کرد:

- حساب های انتظامی دریافتی: حساب هایی که برای ثبت اسناد ضمانتی دریافتی از اشخاص دیگر استفاده می شوند. به عنوان مثال، زمانی که یک شرکت از یک شخص ثالث چک یا سفته دریافت می کند، این چک یا سفته را در حساب انتظامی دریافتی ثبت می کند.
- حساب های انتظامی پرداختی: حساب هایی که برای ثبت اسناد ضمانتی پرداختی به اشخاص دیگر استفاده می شوند. به عنوان مثال، زمانی که یک شرکت برای دریافت تسهیلات از بانک، سفته یا چک تضمین به بانک ارائه می دهد، این سفته یا چک را در حساب انتظامی پرداختی ثبت می کند.

هر یک از این دو گروه نیز می توانند به چندین زیر گروه تقسیم شوند. برای مثال، حساب های انتظامی دریافتی می توانند شامل حساب های انتظامی دریافتی چک، حساب های انتظامی دریافتی سفته، حساب های انتظامی دریافتی ضمانت نامه و حساب های انتظامی دریافتی سایر اسناد ضمانتی باشند. به همین ترتیب، حساب های انتظامی پرداختی می توانند شامل حساب های انتظامی پرداختی چک، حساب های انتظامی پرداختی سفته، حساب های انتظامی پرداختی ضمانت نامه و حساب های انتظامی پرداختی سایر اسناد ضمانتی باشند.

 

ویژگی های حساب انتظامی

 

حساب های انتظامی ویژگی های زیر را دارند:

- این حساب ها برای ثبت و نگهداری اسناد ضمانتی و تعهدات شرکت استفاده می شوند.
- این حساب ها فاقد ماهیت و بار مالی هستند و در ترازنامه و صورت سود و زیان ثبت نمی شوند.
- این حساب ها فقط در یادداشت های توضیحی صورتهای مالی افشا می شوند.
- این حساب ها برای نشان دادن حسن نیت و ارائه ضمانت در معاملات کاربرد دارند.
- این حساب ها می توانند به صورت دریافتی یا پرداختی باشند و بر اساس نوع سند ضمانتی طبقه بندی می شوند.


طرف حساب حساب های انتظامی

 

طرف حساب حساب های انتظامی، شخص یا سازمانی است که شرکت موظف به ارائه یا دریافت ضمانت به آن است. ضمانت می تواند به صورت وجه نقد، چک، سفته، ضمانت نامه بانکی یا اسناد ملکی باشد. طرف حساب حساب های انتظامی در سطح معین حساب های انتظامی با آن یکسان است و عنوان سند ضمانت و گیرنده در آن ثبت می شود.

برای ثبت حساب های انتظامی، از فرمول زیر استفاده می شود:

بدهکار: حساب های انتظامی که بر عهده شرکت است

بستانکار: طرف حساب های انتظامی که شرکت موظف به ارائه اسناد به آن است

برای مثال، اگر شرکت الف برای شرکت در یک مناقصه ۱۰۰ میلیون تومان ضمانت نقدی به شرکت ب پرداخت کند، سند حسابداری به شکل زیر خواهد بود:

بدهکار: حساب انتظامی ضمانت نقدی پرداختی

بستانکار: حساب بانکی


چه نوع قرارداد هایی از حساب های انتظامی استفاده می کنند؟

 

به طور کلی، حساب های انتظامی برای قراردادهایی که نیاز به ارائه یا دریافت ضمانت دارند، استفاده می شوند. این ضمانت می تواند به صورت وجه نقد، چک یا سفته، ضمانت نامه بانکی یا سند ملکی باشد. برخی از مثال های قراردادهایی که از حساب های انتظامی استفاده می کنند عبارتند از:

- قراردادهای مناقصه و مزایده: در این نوع قراردادها، شرکت کنندگان برای اثبات جدیت خود و تضمین انجام تعهدات، معمولا باید یک ضمانت نامه بانکی یا وجه نقد به کارفرما ارائه دهند.
- قراردادهای پیمانکاری و مشاوره: در این نوع قراردادها، پیمانکار یا مشاور برای تضمین انجام کار با کیفیت و در موعد مقرر، معمولا باید یک ضمانت نامه بانکی یا چک یا سفته به کارفرما ارائه دهد.
- قراردادهای اجاره و رهن: در این نوع قراردادها، مستاجر یا رهن کننده برای تضمین پرداخت اجاره یا رهن و یا حفظ وضعیت ملک، معمولا باید یک سند ملکی یا وجه نقد یا چک یا سفته به موجر یا رهن گیرنده ارائه دهد.
به طور کلی از حساب های انتظامی برای زمانی که شما بخواهید یا نیاز داشته باشید که ضمانتی را به طرف مقابل ارائه دهید یا از آن دریافت کنید، استفاده می شوند. این ضمانت ها می توانند به صورت وجه نقد، چک یا سفته، ضمانت نامه بانکی یا سند ملکی باشند. برخی از مواردی که ممکن است نیاز به استفاده از حساب های انتظامی داشته باشید عبارتند از:

- شرکت در مناقصات و مزایده ها
- انجام قراردادهای پیمانکاری و مشاوره
- اجاره و رهن ملک
- دریافت و پرداخت تسهیلات بانکی
- انجام معاملات بازرگانی

 

نحوه بستن حساب های انتظامی

 

برای بستن حساب های انتظامی، باید مانده حساب هایی که در پایان دوره مالی دارای مانده بدهکار یا بستانکار هستند، با هم مقابله شوند. به این صورت که حساب های انتظامی بدهکار و طرف حساب های انتظامی بستانکار یا برعکس شوند. این کار باعث می شود که مانده حساب های انتظامی صفر شود و نشان دهد که تمام اسناد ضمانتی بازگشت یافته یا تحویل داده شده اند.

 

از   0   رای
0

  نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

تمام حقوق برای شرکت پارس تدبیر محفوظ می باشد |