حسابداری مالیاتی
حسابداری مالیاتی به عنوان یکی از روشهای حسابداری میباشد که در آن حسابدار به جای رسیدگی به صورتهای مالی مختلف تنها روی مبحث مالیات و حسابداری امور مالیاتی تمرکز میکند.در واقع حسابداری مالیاتی به مجموعهای از اطلاعات حسابداری گفته میشود که بیشتر به محاسبه و گزارش مالیات مربوط است تا نمایش صورتهای مالی.
همانطور که قبلاً گفته شد مالیات به عنوان یکی از منبع درآمد اصلی برای دولتها به شمار میآید اشخاص حقیقی و حقوقی ملزم به پرداخت مالیات هستند، اما بسیاری از افراد نمیدانند که حسابداری مالیاتی چیست ؟
مالیات چیست؟
مالیات پولی است که از طرف دولت برای اشخاص و فعالان اقتصادی مشخص میشود دولت این پول را در دسته ی هزینههای عمومی قرار داده در واقع یکی از راههای درآمدزایی دولت به شمار میآید و همه افراد مجموع موظف پرداخت آن میباشند. در سالهای اخیر قوانین مالیاتی تغییرات زیادی داشته تا هر کس متناسب با درآمد خود مالیات را پرداخت کند.
حسابداری مالیاتی یکی از زیر مجموعههای حسابداری میباشد که توسط آن رویدادهای مالی بررسی خواهد شد این نوع حسابداری بیشتر برای مالیات و تهیه کردن اظهارنامههای مالیاتی مورد استفاده قرار میگیرد. امروزه حسابداری مالیاتی در بنگاههای اقتصادی کسب و کارهای بزرگ و کوچک مورد استفاده قرار میگیرند.
حسابدار مالیاتی کیست؟
انجام امور مربوط به مالیات شرکتها سازمانها توسط حسابدار مالیاتی انجام خواهد شد. امروزه حسابداری مالیات از اهمیت بالای برخوردار است به همین دلیل شرکتهای بزرگ به طور جداگانه یک حسابدار مالیاتی استخدام میکنند. باید به خاطر داشته باشند که کوچکترین خطری در امور مالیاتی میتواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. به همین دلیل توصیه میشود که از حسابدار مالیاتی با تجربه و توانا استفاده کنید. توجه داشته باشید که کم توجهی و بیتوجهی به قوانین مالیاتی و تنظیم گزارشهایی که بر مبنای اصول مالیاتی نیستند جریمه مالیاتی را برای صاحبان مشاغل به همراه دارد. حسابدار مالیاتی که به عنوان مشاور مالیاتی هم شناخته میشود، معمولاً یک حسابدار با تجربه و فعال است و توصیه میشود به هیچ وجه از حسابداران تازه کار در این زمینه استفاده نشود. در واقع حسابدار مالیاتی علاوه بر کسب دانش در زمینه حسابداری در مورد محاسبه مالیات نیز باید تبحر داشته باشد و از آخرین قوانین وضع شده کشور در زمینه حسابداری مالیاتی متعلق باشد تا بتواند به خوبی شرکت و سازمان و کسب و کار مختلف را در مسیر درست هدایت نماید. در واقع حسابداران مالیاتی به افراد شرکتها کمک میکنند تا اظهارنامه مالیاتی دقیق را تهیه و تنظیم نمایند و تمام استانداردهای قانونی در آن رعایت شود. حسابداری مالیاتی از این جهت اهمیت دارد که مانع از افتادن شرکتها در دامهای مالیاتی و به تناسب آن مانع از مشمول شدن به جرایم سنگین مالیاتی می گردد.
هدف حسابداری مالیاتی
هدف حسابداری مالیات نظارت بر وجوه نقد و غیر نقدی است که وارد سازمان میشود و یا از آن خارج میشود و با افراد و نهادهای مختلف ارتباط دارد. در واقع به طور واضح هدف اصلی حسابداری مالیاتی جلوگیری از بروز جرایم مالیات سنگین و بهرهمند ساختن واحدهای اقتصادی از معافیتهای مالیاتی و تشویقهای مالیاتی است که بتوانند با استفاده از این موارد از ضرر شرکت جلوگیری کرده و به آن سود برساند.
اموری در حسابداری وجود دارد که توسط حسابدار مالیاتی انجام میشود که این موارد شامل موارد زیر میباشد:
تنظیم اظهارنامه مالیاتی
گزارشهای فصلی
مالیات بر درآمد کارکنان
پیگیری مسائل و مشکلات مالیاتی
رسیدگی به پروندههای دادرسی مالیاتی
وظایف حسابدار مالیاتی
حسابدار مالیاتی برای تهیه اسناد اظهارنامه مالیاتی که از قوانین مقررات پیروی میکنند با مشتریان همکاری میکند. قبل از زمان مالیات این متخصصان به مشتریان خود کمک میکنند تا برنامه برای رسیدن به اهداف مالی مورد نظر خود ایجاد کنند. مسئولیت آنها شامل موارد زیر میباشد:
مشاوره و ارائه راهکارهای مالیاتی
اعلام و پیگیری چکهای دریافتی، برگشتی ولاوصول
تنظیم لایحه مالیاتی
ارائه راهکار برای کاهش بدهیهای مالیاتی
تحریر دفاتر
تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
تشکیل پرونده مالیات بر ارزش افزوده
تنظیم مالیات حقوق و دستمزد
تهیه گزارش درآمدها، هزینهها، طلب و بدهیهای شرکت
از کلیه قوانین مالیاتی معافیتها و بخشودگیها
قوانین مالیاتی که یک حسابدار باید بدانند حسابداران مالیاتی باید بیش از آغاز به کار خود با قوانین حسابداری مالیاتی و تکالیف آن آشنا باشند تا بتوانند عمر مالیات را به خوبی تشخیص و محاسبه کند:
آشنایی با تکالیف مالیاتی
نحوه تشکیل پرونده برای مودیان
ارائه ی اظهارنامه الکترونیکی مالیات بر عملکرد برای سازمان
آموزش و تسلط بر ساختار مالیات بر ارزش افزوده
آگاهی به قوانین مالیات بر درآمد و اظهارنامه
تنظیم مدارک به شکل درست جهت ارائه به سازمان امور مالیاتی
آگاهی به قوانین اعتراض و تجدید نظر و غیره
نحوه حسابداری مالیاتی
نحوه حسابداری مالیاتی
نحوه تعیین حسابداری مالیات از دو طریق محاسبه و اندازهگیری میشود:
از طریق قبولی در دفاتر
از طریق علی الراس
مراحل حسابداری مالیاتی
حسابدار مالیاتی برای آنکه بتواند مالیات سازمانها را محاسبه کند باید رویدادهای مالی را جمع آوری نموده و مراحل را بگذارد تا بتواند به طور دقیق و واضح محاسبه مالیات را انجام دهد.
مراحل حسابداری مالیاتی به شرح زیر میباشد:
اطلاع از کلیه رویدادهای مالی
تحلیل و ثبت رویدادهای مالی
تهیه گزارش صورت مالی
انتقال رویدادهای مالی به دفاتر
تهیه تراز آزمایشی
اطلاع از حسابهای دفتر کل از طریق صدور سند
تهیه و تنظیم تراز آزمایشی اصلاحی
بستن حسابهای موقت
تهیه تراز آزمایشی اختتامی
محاسبه مالیات بر اساس درصدهای مشخص شده