حسابداری بازرگانی

  شرکت‌های بازرگانی معمولاً شرکت‌های بسیار مهمی هستند که گردش‌های مالی بسیار زیادی را به طور سالانه ایجاد می‌کنند. فعالیت‌های شرکت‌های بازرگانی منجر به صرف هزینه‌های بالا و به دنبال آن کسب درآمد زیاد می‌شود. حسابداری بازرگانی به منظور بررسی و رسیدگی به امور مالی شرکت‌های بازرگانی است و از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد.

شرکت‌های بازرگانی

 شرکت‌های بازرگانی شرکت‌هایی هستند که کالایی را بدون اینکه در تولید آن نقشی داشته باشند،خریده و یا از کشوری دیگر وارد نموده و بدون ایجاد هیچ تغییری آن را روانه بازار و به فروش می‌رسانند. فرایند تجارت و خرید و فروش عمده فروشان و خرده فروشان نوعی فعالیت بازرگانی محسوب می‌شود و نیازمند حسابداری بازرگانی  می‌باشد. خرید و فروش کالاها در شرکت‌های بازرگانی به صورت خرید نسیه، فروش نقدی و فروش نسیه امکان‌پذیر می‌باشد.  در واقع هر شرکتی که به خرید و فروش کالا بپردازد در حیطه ی  شرکت‌های بازرگانی قرار می‌گیرد. فعالیت اصلی این شرکت ها خرید انواع فرآورده‌ها و مواد خام و یا کالای ساخته شده از عمده فروش و یا تولید کنندگان دیگر و عرضه مواد به خریدار می باشد.

 

 حسابداری  بازرگانی

 هدف اصلی از تاسیس شرکت‌های بازرگانی به دست آمدن سود می‌باشد، بنابراین در ثبت‌های حسابداری شرکت‌های بازرگانی صورت‌های مالی باید سود واقعی شرکت‌های بازرگانی را ارائه دهند. حسابداری بازرگانی سود و زیان وارد بر هر شرکت را بررسی می‌نماید و همین موضوع مهم‌ترین عاملی است که در حسابداری بازرگانی وجود دارد و نقش بسیار مهمی در موفقیت یک تجارت دارد.

 برای اینکه یک شرکت بازرگانی بتواند در تجارت خود موفق عمل کند باید فردی متخصص را برای این کار در نظر بگیرد تا بتواند سود و زیان وارد شده بر سازمان را به صورت اصولی بررسی نماید. در غیر این صورت شرکت داده‌های لازم برای انجام تحلیل و تفسیرهای درست و رسیدن به موفقیت‌ را از دست خواهد داد.

 

 وظایف حسابدار بازرگانی

 بازرگانی باید بتواند در امور مربوط به مکاتب اداری،ثبت و بایگانی  سندها، نحوه کار با ماشین‌های اداری، تنظیم و گزارش سندهای مالی،  شیوه انجام امور بانکی، قوانین مالیاتی و بیمه‌ای تسلط لازم را داشته باشد و بتواند امور مالی مربوط به شرکای بازرگانی را سامان ببخشد‌. حسابدار بازرگانی باید به تمامی چارت‌های مالی نظم دهد تا بتواند سود و زیان‌ها را به صورت گزارش‌های مکتوب ارائه کند. برخی از ویژگی‌های مهم حسابدار بازرگانی عبارت است از:

 تهیه صورت‌های مالی

 تهیه سود و زیان شرکت

 تنظیم ترازنامه مالی

 صورت گردش نقدینگی شرکت

 تهیه گزارش سود و زیان جامعه شرکت

محاسبه مالیات بر ارزش افزوده

 به طور کلی تمام حسابداران در هر شاخه‌ای از این رشته مشغول به فعالیت باشند وظایف نسبتاً یکسانی دارند زیرا پایه اصول حسابداری یک چیز است.اما همانطور که اما آموزش حسابداری تنها در امور پایه خلاصه نمی‌شود و شخص حسابدار باید موارد تخصصی‌تری را آموزش ببیند تا بتواند وارد بازار کار شود. همین آموزش‌های تخصصی باعث ایجاد تفاوت هر چند اندک در شاخه‌های مختلف حسابداری و وظایف حسابداران می‌شود. جهت آموزش صفر تا صد حسابداری و ورود به بازار کار و اطلاعات بیشتر در خصوص دوره های آموزشی با شماره ۰۹۱۷۷۱۱۴۹۸۰تماس حاصل نمایید.

 در یک سیستم حسابداری بازرگانی اطلاعات زیر باید در دسترس باشد:

 قیمت تمام شده کالای خریدار شده

 میزان موجودی کالا

 میزان فروش

 قیمت تمام شده کالای فروش رفته

 

 مراحل حسابداری بازرگانی

 مراحل مهم حسابداری بازرگانی و نکاتی که در هر مرحله باید به آنها توجه نمود را در ادامه بیان می‌نماییم.

 خرید کالا در حسابداری بازرگانی

 هنگام خرید باید به این نکته توجه نمود که ممکن است فروشنده تخفیفاتی را به شرکت دهد که این تخفیف‌ها هر یک به نحو خاصی در دفاتر حسابداری شرکت ثبت می‌شود:

 تخفیف تجاری: این تخفیف در جایی ثبت نمی‌شود و  و تنها مبلغ خالص خرید ثبت می‌گردد. این تخفیف تخفیفی است که معمولاً هنگام خرید به صورت عمده به شرکت خریدار داده می‌شود و یا در زمان‌های خاصی از سال  فروشنده درصد تخفیف برای کالای خریدار شده توسط شرکت قائل می‌شود‌.

 تخفیف توافقی: این تخفیف توافقی است که در قیمت خرید و فروش بین خریدار و فروشنده کالا صورت می‌گیرد همانند تخفیف تجاری در دفاتر حسابداری ثبت نمی‌شود و در فاکتور قید می‌شود.

 تخفیف نقدی: تخفیف نقدی به هنگام خرید توسط فروشنده تعیین می‌شود که اگر مبلغ خرید کالا زودتر از تاریخی که تعیین شده پرداخت شود تخفیفی برای خریدار در نظر گرفته شود. هنگامی که پرداخت زودتر از موعد مقرر صورت گرفت مبلغ تخفیف در ثبت سند لحاظ می‌گردد.

 تخفیف علت عیب و نقص: گاهی خریدار به دلیل معیوب بودن جنس خریداری شده یا عدم مطابقت آن با نمونه ارائه شده اولیه بخشی از جنس خریده شده را به فروشنده برگشت داده پیام بابت معیوب بودن آن از فروشنده تخفیف می‌گیرد. در هر دو صورت مبلغ عودت داده شده و یا تخفبف بایستی به صورت برگشت از خرید تخفیفات ثبت شود.

سود زیان در حسابداری بازرگانی

 در حسابداری بازرگانی صورت سود و زیان باید حاوی اطلاعات زیر باشد:

 فروش خالص: برای به دست آوردن فروش خالص در حسابداری بازرگانی مانده حساب فروش در دفاتر حسابداری منهای مانده  تخفیفات نقدی و سایر تخفیفات فروش و برگشت از فروش می‌شود.

 مبلغ تمام شده کالایی به فروش رسیده:برای محاسبه مبلغ تموم شده کالای فروش رفته باید موجودی کالای ابتدای دوره و خرید خالص طی دوره را با هزینه‌های مربوط به حمل کالا جمع نمود و موجودی کالا را در انتهای دوره از آن کسر کرد.

 سود یا زیان ناخالص: فروش خالص منهای مبلغ تمام شده کالایی به فروش رسیده، سود یا زیان ناخالص را به دست خواهد داد

 هزینه‌های عملیاتی:هزینه‌های همچون هزینه‌های مربوط به فروش و هزینه‌های اداری را هزینه‌های عملیاتی گویند.

سود یا زیان خالص:کسر هزینه عملیاتی از سود زیان ناخالص سود یا زیان خالص را به ما خواهد داد.

 

 استانداردهای حسابداری بازرگانی

 عرضه صورت‌های مالی

 گزارش صورت وضعیت

 گزارش سود و زیان

 گزارش جریان پول

 

 

 نرم‌افزار حسابداری برای بازرگانی

 

 حسابداری بازرگانی مانند تمام شاخه‌های دیگر حسابداری دارای نرم‌افزارهای مخصوص به خود است که برای تسهیل کار حسابداری به کار برده می‌شود.  هر یک از این نرم‌افزارها دارای مزایا و ویژگی‌های مخصوص به خود هستند. کامل‌ترین نرم‌افزارهای حسابداری بازرگانی نرم‌افزار سپیدار شرکت همکاران سیستم می‌باشد که جهت اطلاع  بیشتر در مورد این نرم‌افزار با شماره ۰۹۱۷۷۱۱۴۹۸۰  تماس حاصل نمایید. 

 

انواع شرکت‌های بازرگانی

 

 طبق ماده ۲۰ قانون تجارت ایران شرکت‌های تجاری به ۷ نوع تقسیم می‌شوند و به شرح زیر می‌باشند.

  شرکت‌های سهامی :در شرکت‌های سهامی سرمایه شرکت به سهام تقسیم شده و مسئولیت هر یک از سهامداران به اندازه مبلغ اسمی سهام آنهاست. حداقل تعداد شرکا در شرکت‌های سهامی سه نفر می‌باشد.

شرکت‌های تضامنی:شرکت‌های تضامنی برای انجام امور بازرگانی و تجارت بین دو یا تعدادی از افراد با مسئولیت تضامنی ایجاد می‌شود. این شرکت اگر دارای شرکت برای پرداخت بدهی‌ها کافی نباشد هر کدام از شرکا مسئولیت پرداخت بدهی‌های شرکت را بر عهده خواهند داشت.

 شرکت‌های با مسئولیت محدود:شرکتی است که میان دو یا چند نفر جهت انجام امور بازرگانی تشکیل شده و هر کدام از شرکا بدون اینکه سرمایه به قطعات سهام قسمت شده باشند، تنها به میزان سرمایه خویش مسئول بدهی‌های شرکت می‌باشند‌.

 شرکت‌های مختلط غیر سهامی:شرکت‌هایی که برای انجام امور تجاری و بازرگانی بین یک یا چند شریک تضامنی و یک یا چند شریک با مسئولیت محدود بدون تقسیم سهام ایجاد شده است.

 شرکت‌های مختلط سهامی:شرکتی هستند که بین یک یا چند شریک سهامی و یک یا چند شریک تضامنی جهت انجام امور تجاری تشکیل شده باشد.

 شرکت‌های نسبی:شرکتی که بین دو یا چند نفر تشکیل می‌شود و مسئولیت هر کدام به نسبت سرمایه است که در آن شرکت گذاشته اند.

شرکت‌های تعاونی و تولید و مصرف: شرکت تعاونی تولید شرکتی است که بین عده‌ای تشکیل شده و هر یک از شرکا مشاغلشان را جهت تولید و فروش اجناس به کار می‌برند. شرکت تعاونی مصرف شرکتی است که هدف از تشکیل آن فروش اجناس اعم از اینکه این اجناس را شرکا تولید کرده یا خریده باشند و تقسیم سود و زیان بین شرکا به نسبت خریدشان است.

 

 

از   0   رای
0

  نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

تمام حقوق برای شرکت پارس تدبیر محفوظ می باشد |